Er ejerlederen klar til at få en bestyrelse?

En video med vores tanker om bestyrelsesuddannelserne og de mange ejerledere vi gerne vil hjælpe.

Youtube-klip hvor Mikael Lykkegaard Have fortæller hvordan bestyrelser kan hjælpe ejerledere

En video med mine tanker om bestyrelsesuddannelserne og de mange ejerledere vi gerne vil hjælpe.

Er ejerlederen klar til at få en bestyrelse ?

Svaret er helt klart:

Ja og Nej!

Først og fremmest kan en bestyrelsen bidrage til ejerlederens netværk og kontakter, ikke min hvis der skal findes ekstern kapital eller nye dygtige medarbejdere.

Alle, selv ejerledere, har styrker og svagheder og en bestyrelse kan være rygraden i en virksomheden. Et forum hvor ejerlederen kan søge råd, vejledning og kritiske spørgsmål – erfarende mennesker – der hjælper med at sætte retningen for virksomhedens udvikling. ”Bestyrelsen” skal have mindst ét medlem, som ejerlederen har et tæt personligt forhold til, så der er den nødvendige tillid til at drøfte private forhold af betydning for virksomheden – dette vil i starten ofte være det første og eneste medlem og senere bestyrelsesformanden.

Den strategiske sparring er noget af det vigtigste overhovedet. Bestyrelsens erfarne erhvervsfolk kan hjælpe ejerlederen med en klar forretningsstrategi, fastholdelse af forretningsudviklingen og rådgivning om produkter, marked, salg, medarbejdere og økonomi.

Ejerlederens vej til en bestyrelse

Er det dyrt? Har jeg råd til det? Har jeg tid til det? Hvordan holder jeg et bestyrelsesmøde? Vil de se ned på mig og være bedrevidende? Hvad hvis jeg laver fejl? Hvem har mon lyst til at være i min bestyrelse? Hvad forventer de? Hvor ofte skal vi mødes? Hvad nu hvis de vil i en anden retning end mig? Hvem har ansvaret for min virksomhed?

Mange spørgsmål! Men husk andre har trådt sporet før dig, så stien er klarlagt og du kan få masser af hjælp til at komme i gang.

Et Advisory Board, kan være den første løsning. Det ofte består af de samme personer som en bestyrelse, men betalingen er symbolsk.

En professionel bestyrelse består ofte af uafhængige professionelle erhvervsfolk, der modtager et rimeligt honorar for deres arbejde i bestyrelsen, men som også er ansvarlig i forhold til lovgivningens bestemmelser og ansvar.

Mange ejerledere ved godt de har behov for hjælp, men processen virker uoverskuelig – og kunne man så bruge tiden til noget vigtigt som f.eks. mere salg, tænker de ofte … og så blev beslutningen udsat til næste måned.

Jeg kan anbefale et ekstra forberedende trin før Advisory Boardet og Bestyrelsen, nemlig en Business Buddy, en forretningsudvikler (en en-mands-bestyrelse), der kan hjælpe ejerlederen med at holde styr på processen og trådene frem mod målet.